Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Arkansas se po 11 letech vrací k trestu msrti, popraví osm zločinců během 10 dní

Trest smrti
Trest smrti
Foto: Pixmac

Little Rock - Americký stát Arkansas se chystá k bezprecedentnímu kroku. Po 11 letech se vrátí k výkonu nejvyššího trestu a během pouhých 10 dnů v dubnu popraví osm lidí.

Guvernér státu Arkansas Asa Hutchinson své schválení poprav osmi mužů od 17. do 27. dubna hájí. "Je třeba naplnit zákon, ale také je to důležité pro rodiny obětí, které tak dlouho žily v nejistotě," uvedl Hutchinson.

Odsouzení, kterých se chystané popravy týkají, spáchali trestné činy mezi lety 1991 a 2000. Jde o samé muže, z nichž polovina jsou černoši.

"Od obnovení trestu smrti v USA v roce 1977 (po desetiletém moratoriu) bylo jen dvakrát popraveno osm lidí během jednoho měsíce," řekl CNN Robert Dunham, výkonný ředitel nevládního Střediska pro informace o trestu smrti. Dodal, že v USA "žádný stát nikdy neprovedl osm poprav během 10 dní".

Podle arkansaského sdružení za zrušení trestu smrti je jedním z důvodů tolika poprav v tak krátké době i skutečnost, že v dubnu vyprší záruční lhůta u zásob midazolamu, používaného jako uspávací prostředek. To přiznal i mluvčí vězeňské služby v Arkansasu Solomon Graves.

Zákony Arkansasu umožňují i popravy na elektrickém křesle, pokud nelze použít smrtící injekci. Použítí elektrického křeslo by ale zřejmě vyvolalo vlnu protestů kvůli "nehumánnosti", uvedla CNN.

Témata:  popravy USA trest smrti

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy