Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA se znovu budou popravovat lidé. Vláda opět povolila trest smrti

popravy
popravy
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Ministerstvo spravedlnosti USA rozhodlo o obnovení poprav vězňů odsouzených federálními soudy. Zatímco některé státy americké unie výkon trestu smrti nezastavily, poslední federální vězeň byl popraven v roce 2003. V roce 2014 tehdejší prezident Barack Obama navíc rozhodl o přezkoumání popravčích procedur kvůli sporům o složení chemikálií ve smrtících injekcích.

Podle sdělení ministerstva spravedlnosti americký Vězeňský úřad už přezkoumávání ukončil a dospěl k názoru, že v popravách na federální úrovni lze pokračovat. Prvních pět odsouzenců přijde o život počínaje letošním prosincem ve federálním vězení Terre Haute ve státě Indiana.

Tresty smrti ukládají americké federální soudy zřídka. Popravy vězňů byly v USA celostátně zastaveny v roce 1972, ale v roce 1976 byly znovu povoleny. Od roku 1988 směly hrdelní trest vykonávat i federální věznice, do roku 2003 poslaly ale na smrt jen tři odsouzence.

"Kongres výslovně povolil trest smrti v zákoně, který přijali zástupci lidu v obou kongresových komorách a který podepsal prezident," uvedl v prohlášení ministr spravedlnosti William Barr. "Ministerstvo spravedlnosti vládu práva respektuje. Tresty uložené v našem soudním systému dlužíme obětem a pozůstalým," konstatoval.

Jedním z federálních trestanců, které trest smrti čeká, je Daniel Lewis Lee, hlasatel výlučnosti bílé rasy, který v Arkansasu zavraždil tříčlennou rodinu včetně osmileté dívky. Dalším je Lezmond Mitchell, vrah starší ženy a její vnučky.

Soudy jednotlivých amerických států tresty smrti navzdory federálnímu moratoriu ukládají a popravy v některých z nich pokračují, například v Texasu, Georgii nebo Jižní Karolíně. Od roku 1976, kdy se v amerických státech znovu začalo popravovat, přišlo rukou kata o život přes 1500 lidí.

Témata:  popravy trest smrti USA

Související

Aktuálně se děje

22. října 2024 18:56

22. října 2024 18:04

22. října 2024 16:38

Nový vývoj v kauze potyčky Soukupa s Dopitou. Kdo tahá za delší konec?

Už to vypadalo, že jedna či druhá strana si v kauze potyčky Jaromíra Soukupa a Mirka Dopity před domem Agáty Hanychové bude moci oddechnout. Policie se chystala předat případ do přestupkového řízení. Náhle je ale všechno jinak. Ví se, kdo tahá za delší konec provazu? 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy