Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Thomas Starzl, který jako první provedl transplantaci jater

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Pittsburgh - V sobotu ve svém domě v Pittsburghu zemřel renomovaný lékař Thomas Starzl, který uskutečnil první transplantaci jater na světě. Bylo mu 90 let.

Starzl se narodil 11. března 1926 v Le Mars ve státě Iowa, jeho prarodiče pocházeli z Československa a Irska. Původně uvažoval o dráze kněze. Životní plány nabourala smrt matky, která zemřela na rakovinu prsu. Po službě u námořnictva Starzl vystudoval medicínu v Chicagu.

V roce 1963 uskutečnil první transplantaci jater na světě. Ta sice nebyla úspěšná, v roce 1967 však uskutečnil i první úspěšný přenos. současnosti jsou játra druhým nejčastěji transplantovaným orgánem.

Starzl se stal také průkopníkem v transplantaci ledvin od mrtvých, uvedla agentura AP. V různých anketách byl řazen mezi nejvýznamnější osobnosti uplynulého století.

Témata:  úmrtí transplantace lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy