Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diskriminujete Romy a migranty, máte problémy s korupcí, kritizuje Washington Česko

Iveta Ferkova, Alena Lackova and Jan Lacko
Iveta Ferkova, Alena Lackova and Jan Lacko
Foto: nottinghampost.com **www.nottinghampost.com**

Washington - Češi občané by měli začít volit romské zástupce do vysoké politiky a stavět se méně negativně k migrantům. Vyplývá to z nové výroční zprávy amerického ministerstva zahraničí o stavu lidských práv ve světě.

Česká republika se nadále potýká se sociální diskriminací Romů, stigmatizací osob nakažených virem HIV či korupcí. Dokument k celosvětovému dění obecně uvádí, že úroveň lidských práv se zhoršuje, ohroženy jsou především základní svobody, jako jsou vyjadřování či shromažďován.

Washington však Praze každoročně vytýká problém se začleňováním početné romské menšiny, kterou odhaduje na 300.000 lidí. Nedostatečné zapojení Romů vidí Spojené státy i v politickém životě, ačkoli v zemi existují i romské strany. "Žádní Romové nezasedají v parlamentu, ve vládě či u nejvyššího soudu, romští kandidáti neuspěli ani v regionálních volbách," uvedla zpráva.

Česko by podle představ USA mělo učinit pokroky také v dalších oblastech, jako jsou například přeplněné věznice či dlouhé zadržování migrantů a žadatelů o azyl v detenčních střediscích.

I vleklý spor židovských organizací a radnice ohledně pietní úpravy místa bývalého židovského hřbitova v Prostějově se dostal do pravidelné zprávy amerického ministerstva zahraničí, která je zaměřena na ochranu lidských práv ve světě.

Bývalý židovský hřbitov byl zničen za německé okupace a na jeho místě, kde stále leží ostatky bezmála 2000 židovských obyvatel Prostějova, je nyní park a škola.

Americké ministerstvo zahraničí v části zprávy zaměřené na lidská práva a projevy antisemitismu v ČR krátce připomnělo pohnutou historii bývalého židovského hřbitova v Prostějově i jeho loňské zařazení na seznam kulturních památek.

Zároveň stručně zmínilo aktuální stav, kdy se radnice s židovskou obcí a americkou dobročinnou nadací Kolel Damesek Eliezer nemůže dohodnout na tom, jakým způsobem bude prostor někdejšího hřbitova rehabilitován. Ve zprávě je uvedeno, že vedení radnice chce zachovat přístup ke škole i přilehlé parkoviště.

Témata:  USA Česká republika romové

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy