reklama

S obviněním přišel francouzský týdeník Canard Enchaîné. Tvrzení listu nejspíš dále zhorší Fillonovy vyhlídky na volební úspěch.

Satirický list Canard Enchaîné, který má zpravidla spolehlivé zdroje a zveřejnil i dřívější podezření ohledně Fillonovy rodiny, tvrdí, že půjčku nynějšímu kandidátovi před lety poskytl podnikatel Marc Ladreit de Lacharrière a nechtěl za ni žádné úroky.

„Prezidentský kandidát pravice nepokládal za nutné uvést těchto 50.000 eur ve svém majetkovém přiznání pro úřad, který dohlíží na transparentnost veřejného života," napsal list. „Tato půjčka už byla zcela zaplacena," řekl bez dalších podrobností satirickému týdeníku Fillonův advokát Antonin Levy.

Fillon loni jasně vyhrál republikánské primárky. Od té doby byl favoritem voleb, Od ledna čelí podezření, že jeho manželka a děti neoprávněně s jeho vědomím pobíraly příjmy jako parlamentní asistenti.

Od té doby jeho preference v průzkumech klesly tak, že nemá postoupit z prvního kola prezidentských voleb 23. dubna do závěrečného duelu 7. května. Jeho odstoupení z kampaně chce 70 procent lidí i mnozí straničtí kolegové, ale Fillon to odmítá. Cítí se nevinen a hovoří o spiknutí.