Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Únik informací CIA Trumpa velmi znepokojil, oznámil jeho mluvčí Spicer

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Problémy, které má Ústřední zpravodajská služba (CIA) se zabezpečením svých dokumentů, „mimořádně znepokojily“ amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na tiskové konferenci ve Washingtonu to dnes řekl mluvčí Bílého domu Sean Spicer. 

Asi 8000 údajných dokumentů CIA v úterý publikoval radikální investigativní server WikiLeaks.

Trumpova vláda hodlá být vůči původcům úniku informací nesmlouvavá, informoval Spicer. „Kdokoli pustí na veřejnost utajovanou informaci, bude čelit nejpřísnějším zákonům. Po takových lidech půjdeme a budeme je stíhat s plným využitím právních možností," uvedl.

Odmítl ale potvrdit pravdivost tvrzení obsažených v publikovaných dokumentech. Poukázal nicméně na to, že k jejich úniku došlo ještě za dřívější vlády Baracka Obamy.

Novou aféru WikiLeaks komentoval Bílý dům krátce poté, co Trump obvinil svého předchůdce ve funkci Baracka Obamu, že během loňské volební kampaně nechával odposlouchávat jeho telefony. Tvrzením se nyní zabývají kongresové výbory pro kontrolu tajných služeb, které rovněž zkoumají podezření z možných zásahů Ruska do amerických voleb a kontakty amerických činitelů s ruskými diplomaty a agenty.

Spicer dnes v této souvislosti prohlásil, že není důvod pro spekulace, že by sám Trump byl předmětem jakéhokoli vyšetřování ze strany amerického ministerstva spravedlnosti.

Témata:  Donald Trump Wikileaks CIA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy