Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko bouchl do stolu: Zavedeme vlastní kvóty, takové, jaké svět ještě neviděl

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko tvrdí, že v jeho zemi je málo slyšet ukrajinský jazyk. Chce proto iniciovat kvóty na uvádění televizních programů v ukrajinštině. Jeho cílem je popularizace domácího jazyka.

Na předávání cen pojmenovaných po ukrajinském básníkovi Tarasi Ševčenkovi Porošenko podle agentury RIA Novosti uvedl, že díky přijatým změnám v zákonech se zvýšil podíl ukrajinských písní a používání ukrajinského jazyka v rozhlasovém vysílání.

Ukrajinský prezident přesto tvrdí, že podíl ukrajinštiny v televizním vysílání "je nepřípustně nízký." Oznámil, že se proto rozhodl iniciovat kvóty na používání ukrajinštiny i v televizi.

Změny v zákoně o rozhlasovém a televizním vysílání platí na Ukrajině od listopadu roku 2016. V souladu s nimi televizní a rozhlasové společnosti musí v prvním roce jejich platnosti zajistit, aby 25 procent vysílaných písní bylo v ukrajinštině. V druhém roce se má tento podíl zvýšit na 30 procent a od třetího roku platnosti na 35 procent.

Proti těmto změnám před časem protestovalo přes 500 ukrajinských zpěváků a skupin, kteří zavedení kvót na minimální počet písní v ukrajinštině označili za "populistický krok".

Podle nich kvóty rozdělují Ukrajince na základě jejich jazykové příslušnosti, což narušuje jednotu společnosti. Strana Opoziční blok se dokonce obrátila na parlament s žádostí o zrušení tohoto zákona.

Témata:  Ukrajina Petr Porošenko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy