Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Absurdistán v USA? Novinář poslal dotaz na twitter, teď mu hrozí vězení

Twitter
Twitter
Foto: Pixabay

USA - Americký reportér Nicholas Kristof na twitteru požádal o daňové přiznání amerického prezidenta Donalda Trumpa. Odborníci na právo se přou. Spáchal svým příspěvkem zločin a má jít před soud? A co svoboda projevu?

„Pokud jste na finančním úřadě a máte daňové přiznání jistého prezidenta, co chcete nechat zveřejnit, moje adresa je NYT, 620 Eight Ave, NY 10018,” napsal na twitteru Kristof, reportér deníku The New York Times.

Vynesení daňového přiznání pracovníkem finančního úřadu a jeho předání neoprávněné osobě je zločin, uvedla ve svém článku pro internetové stránky The Daily Caller Kathryn Watsonová. Federální zákony všem zakazují páchat zločiny. První dodatek, jehož součástí je svoboda projevu, v takovém případě neposkytuje žádnou ochranu, domnívá se Eugene Volokh, profesor práva na Kalifornské univerzitě.

Jen recese?

„Myslím si, že žádat pracovníka finančního úřadu, byť žádného určitého, vynést určitý dokument spíše nahrává obžalobě,” napsal Volokh. „Nejsem si tím ale zcela jistý.”

Pokud Kristofův tweet byla pouze recese či satira, pak celou záležitost nelze podle Volokha považovat za protizákonnou. Případ lze přirovnat k Trumpovým výrokům z volební kampaně, kdy tvrdil, že se Rusové nabourali do emailové schránky jeho soupeřky a dostali se tak k jejím 30 000 emailům.

William Marshall, profesor práva z Univerzity v Severní Karolíně, považuje za nepravděpodobné, že by Kristof kvůli svému příspěvku na twitteru skončil u soudu. „Soudy opakovaně označily satiru a politická vystoupení za součást prvního dodatku. Nemyslím si, že by na tento tweet kdokoliv nahlížel jako na pokus spáchat kriminální čin,” uvedl Marshall pro The Daily Caller.

Hans von Spakovsky, právní expert think-tanku The Heritage Foundation, nemá na otázku, zda došlo ke spáchání zločinu, jednoznačný názor. Pokud by Kristof nakonec získal Trumpovo daňové přiznání a zveřejnil by ho, jednalo by se podle něj o porušení daňových zákonů.

Je to neetické

„Nejsem si jistý, jestli by byla naplněna skutková podstata zločinu, protože [Kristof] nenabídl žádnou protihodnotu,” řekl von Spakovsky pro the The Daily Caller. „Ale myslím si, že je od něj neetické žádat zaměstnance finančního úřadu, aby spáchali federální zločin. Mohl by být soudně stíhán, pokud by takto získané daňové přiznání zveřejnil.”

Donald Trump odmítl zveřejnit své daňové přiznání s tím, že jeho účetnictví prochází rozsáhlým auditem. Zástupce finanční úřadu John Koskinen Kongresu nicméně sdělil, že probíhající audit nikomu nezakazuje daňové přiznání zveřejnit.

Deník The New York Times v říjnu loňského roku uveřejnil tři stránky Trumpova daňového přiznání z roku 1995. Vykazovalo ztrátu 900 milionů amerických dolarů. Deník nebyl kvůli zveřejnění této informace ani vyšetřován, ani zažalován.

Témata:  USA Donald Trump New York Times X (dříve Twitter)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 9:32

Izrael podnikl útok na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy