Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Počet útoků pravicových extrémistů na uprchlíky roste

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Německá policie letos eviduje již 368 trestných činů namířených proti uprchlickým zařízením. Jejich pachatelé pocházejí většinou z řad pravicových extremistů.

Jedná se o různé trestní činy od sprejování nenávistných nápisů na budovy po žhářské útoky. Z 368 případů jich extremisté spáchali 340, u zbylých 28 se to zatím nepodařilo prokázat ani vyvrátit.

Většina letošních trestných činů se týkala poškození majetku (137) a podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka (87). Násilných trestných činů namířených proti běženeckým ubytovnám a jejich obyvatelům bylo 73. Ve čtyřiceti případech došlo ke žhářským útokům. Za celý loňský rok bylo podobných deliktů 1031.

Vyšetřovatelé podle listu Süddeutsche Zeitung považují za možné, že se v Německu začaly tvořit krajně pravicové zločinecké organizace či dokonce teroristické skupiny. Naznačuje to údajně fakt, že útoky se hromadí v určitých regionech, ale i to, že útočníci mají k dispozici výbušniny.

Útočníci se podle BKA snaží cílenými akcemi vyvolat ve společnosti "atmosféru strachu". Kromě organizovaných skupin se kriminalisté obávají i akcí "iracionálně jednajících a fantazírujících individuálních pachatelů".

Témata:  Německo uprchlíci extremismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 8:44

Izrael v noci zaútočil na Írán, tvrdí tisk

Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho víkendový útok.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Hamás - zkratka pro Hnutí islámského odporu

Příměří s Hamásem se vzdaluje? Hnutí zvažuje stěhování z Kataru

Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall Street Journal s odvoláním na své zdroje. Podle listu by stěhování zřejmě dále ohrozilo jednání o příměří mezi Hamásem a Izraelem, protože je zprostředkovává právě Katar, kde dlouhodobě pobývá lídr hnutí Ismáíl Haníja.