Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jordánsku propustili vraha, který dostal za zastřelení školaček doživotí

Věznice
Věznice
Foto: Pixabay

Ammán - V Jordánsku byl dnes propuštěn na svobodu bývalý voják Ahmad Dakamší, který v roce 1997 zastřelil na hranici sedm izraelských školaček.

Dostal doživotní trest, ale na svobodu vyšel po 20 letech. Podle agentury AP dorazil Dakamší brzo ráno do své vesnice na severu Jordánska. Na internetu se objevilo amatérské video zachycující jeho příjezd a vesničany oslavující tancem a zpěvem.

Muž byl propuštěn den před 20. výročím incidentu. Podle izraelského tisku může jeho předčasné osvobození vyvolat napětí mezi Izraelem a Jordánskem. Izrael si už v roce 2011 předvolal jordánského velvyslance a vyjádřil nesouhlas s výroky tehdejšího jordánského ministra spravedlnosti. Ministr označil Dakamšího za hrdinu a vyslovil se pro jeho propuštění. "Kdyby Žid zabil Araba, postavili by mu v jeho zemi sochu a neuvěznili by ho. Budu pokračovat v obhajobě Dakamšího," řekl ministr Husajn Madžalí, který v době procesu Dakamšího hájil.

Z věznice Dakamší odjel v noci, což mělo podle izraelských sdělovacích prostředků zřejmě zabránit bouřlivějším oslavám. V Jordánsku je muž považovaný za hrdinu. Sloužil na hranici, a když k hlídce přijel autobus se školačkami, právě se modlil. Izraelky se mu prý vysmívaly, proto začal na autobus střílet.

V procesu mu hrozil trest smrti, avšak soud dospěl k závěru, že obžalovaný je psychicky labilní, a nařídil mírnější trest, tedy doživotí. V Jordánsku to předpokládá, že si dotyčný odpyká ve vězení 25 let.

Po incidentu, při němž Dakamší také zranil dalších sedm školaček, přijel do Izraele kondolovat osobně tehdejší jordánský král Husajn, který se sešel s příbuznými obětí.

Témata:  Jordánsko vražda věznice

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy