Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Občanští aktivisté uspořádali instruktáž pro Trumpovy odpůrce

Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Lidé nespokojení s výhrou Donalda Trumpa vyrazili do ulic
Foto: Reprofoto YouTube

New York - Americká unie občanských práv (ACLU) uspořádala v sobotu na Floridě celostátní instruktáž, kterou poučila aktivisty protestující proti politice Donalda Trumpa o jejich právech a mobilizovala veřejnost k dalšímu odporu.

Na sportovním stadionu univerzity v Miami řečníci z ACLU hovořili o organizování demonstrací, o právech zadržených a o obhajobě menšinových práv. Akce byla přes internet přenášena do všech padesáti států unie, napsala agentura AP. V některých amerických městech existují kurzy, v nichž se lidé učí čelit kontrole imigračních úřadů. Hlavní radou je poskytnout pouze jméno a žádné jiné údaje a také nic nepodepisovat.

Aktivisté chtějí využít protestní vlny po zvolení Trumpa prezidentem, aby se ujistili, že lidé znají svá práva. Podle výkonného ředitele ACLU Anthonyho Romera jde hlavně o práva přistěhovalců, o svobodu projevu a vyznání a o práva sexuálních menšin. ACLU připravuje kolem 2000 protestních akcí, na nichž účast přislíbilo několik stovek tisíc lidí, řekl Romero.

ACLU chce po celých USA vytvářet "svobodná města" a radit místním zastupitelům, jak se bránit politice nové vlády, zejména jak právně blokovat deportace imigrantů, uvedla AP.

Sobotní akce v Miami obsahovala instruktáž o tom, jak organizovat demonstrace na ulicích a ve veřejných parcích, jak se mají chovat lidé zadržení při protestech a jak postupovat v případě, že shromáždění místní úřady nepovolí. "Vláda vás nemůže cenzurovat jen proto, že nesouhlasí s vaším názorem," vzkázal aktivistům právní poradce ACLU Lee Rowland.

Témata:  USA Donald Trump demonstrace v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy