Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Potomci obětí ustašovců žádají po Chorvatsku žádají miliardové odškodné

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb - Chorvatští Srbové, Romové a Židé podali žalobu na Chorvatsko. Požadují 3,5 miliardy dolarů (88,6 miliardy Kč) jako kompenzaci za utrpení během druhé světové války.

Chorvatské ministerstvo zahraničí potvrdilo, že žalobu obdrželo 27. února. Řízení iniciovala již v květnu 2016 u soudu v Chicagu skupina osob. Podle žaloby mají být odškodněny oběti, potomci a příbuzní. Nejde přitom jen o náhradu materiální škody, která se týká zabaveného majetku, nýbrž i nemateriální škody, kterou oběti utrpěly v koncentračních táborech ustašovského režimu.

Žalobci tvrdí, že odpovědnost za tyto škody nese Chorvatsko jako právní nástupce fašistického Nezávislého státu Chorvatsko (NDH), který existoval v letech 1941 až 1945.

Nejmenovaní činitelé ministerstva ale tvrdí, že právní nástupnictví Chorvatska po NDH je mylná premisa (tvrzení), a žaloba tudíž nemá šanci na úspěch.

Velkou naději žalobcům nedává ani vedoucí představitel židovských obcí v Chorvatsku Ognjen Kraus. Problém podle něj spočívá zejména v obrovské hodnotě zabaveného majetku, proto jsou nároky odmítány.

Témata:  Chorvatsko II. světová válka židé

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.