reklama

Blížící se bouře bude podle meteorologů jeden z posledních pozdravů letošní zimy. Letiště ve velkých pobřežních městech už ohlásila zrušení tisíců letů, ve školách se v úterý nebude učit a energetici varují před rozsáhlými výpadky v dodávkách elektřiny.

Varování meteorologů se týká území, kde žije 50 milionů lidí. Živel má zasáhnout části států Pensylvánie, New Jersey, New York a Connecticut. Do středečního rána místního času by mohlo napadnout až 60 centimetrů sněhu a teploty by mohly klesnout až o 30 stupňů oproti obvyklým hodnotám z poloviny března.

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyzval obyvatele města, aby bouři brali vážně. „Příští den nebo dva budou opravdovou výzvou," řekl novinářům. Bouře má vrcholit v úterý, kdy například v Bostonu očekávají 30 centimetrů sněhu, který by mohl na město napadat během tří hodin.

Rychlost větru má dosahovat až 100 kilometrů za hodinu, kromě výpadků proudu se očekávají i místní záplavy. V některých městech včetně New Yorku v úterý zůstanou školy zavřené, odložena byla soudní jednání a na letištích jsou k posypu připraveny tisíce tun soli.