Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud rozhodl: Maďarsko porušilo práva migrantů

Maďarsko
Maďarsko
Foto: Pixabay

Budapešť - Evropský soud pro lidská práva (ESLP) dnes rozhodl, že Maďarsko před dvěma roky protiprávně zadržovalo dva migranty v tranzitní zóně a poté je poslalo zpět do Srbska.

Rozsudek, proti němuž se lze odvolat, by mohl Budapešti znesnadnit realizaci nového zákona, který zpřísňuje zacházení s migranty, včetně žadatelů o azyl. Vládnoucí strana Fidesz označila verdikt za nesmyslný.

Maďarsko podle ESLP zadržováním dvou bangladéšských migrantů na podzim 2015 v tranzitní zóně u přechodu Röszke na své jižní hranici se Srbskem porušilo Evropskou úmluvu o lidských právech. Jejich pozdějším vrácením do Srbska pak oba muže vystavilo riziku nehumánního zacházení v řeckých uprchlických centrech.

Maďarské úřady podle mínění soudců tímto jednáním porušily právo na svobodu a bezpečnost, zákaz mučení a právo na poskytnutí účinné pomoci zakotvené v Evropské úmluvě o lidských právech.

ESLP nařídil Maďarsku zaplatit oběma Bangladéšanům po 10.000 eurech (270.000 korun) jako odškodné a po 8705 eurech k pokrytí soudních výloh.

Témata:  Maďarsko uprchlíci soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy