Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po táboře v Calais má být zrušen i ten v Grande-Synthe, rozhodly francouzské úřady

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Paříž – Po uprchlickém táboře v Calais by měl zmizet i nedalekou ležící tábor v Grande-Synthe. Oznámil to dnes francouzský ministr vnitra Bruno Le Roux.

Le Roux dnes podle agentury AFP oznámil záměr zahájit „co nejdříve" likvidaci uprchlického tábora v Grande-Synthe nedaleko pobřežního města Dunkerque na severu země. Na místě žije asi 1500 migrantů.

„Nemůžeme nechat věci pokračovat tímto způsobem," řekl ministr o táboru, kde množství migrantů prudce roste po uzavření podobného tábořiště u Calais loni v říjnu. Tam pobývalo až 10.000 lidí.

V Calais se v minulých letech vytvořil obří přistěhovalecký tábor, přezdívaný džungle. Koncem roku 2016 ho úřady vystěhovaly a zrušily, tamních asi 9000 osob rozvezly do různých přistěhovaleckých center po Francii. Od té doby přijely do oblasti stovky dalších.

Tábor v Grande-Synthe, kde jsou hlavně kurdští migranti, by měl být rušen postupně. Nevládní organizace životní podmínky v táboře odsuzují, protože vinou nedostatečného hygienického zázemí se rychle zhoršují. Problémy také vyvolává tamější kriminalita, například v podobě finančního vydírání.

Otázka přistěhovalectví, pro jehož omezení se podle průzkumů vyslovuje stále více obyvatel, se stala ve Francii jedním z hlavních témat kampaně před nadcházejícími prezidentskými volbami.

Témata:  Francie uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy