Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo tleská: Demokracie vyhrála, Nizozemci se rozhodli pro Evropu

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Němci půjdou k parlamentním volbám na podzim a pozorně sledovali výsledky hlasování v sousedním Nizozemí. Berlín neskrývá radost nad porážkou islamobijce Geerta Wilderse.

Spokojenost s posílením středových stran, s proevropskými hlasy voličů a vysokou volební účastí dal na twitteru najevo německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. "Nizozemci se rozhodli pro Evropu a proti pravicovým populistům. Vysoká volební účast je vítězstvím demokracie," konstatoval zase ministr spravedlnosti Heiko Maas‏.

Radost z výsledků voleb neskrývalo ani německé ministerstvo zahraničí. "Nizozemci odmítli protievropské populisty. To je dobře, potřebujeme vás pro silnou Evropu," stojí na twitterovém účtu německé diplomacie.

"Těším se na naši další dobrou spolupráci jako přátel, sousedů, Evropanů," citoval slova Merkelové na twitteru její mluvčí Steffen Seibert.

Naopak Alternativa pro Německo by si podle své předsedkyně Frauke Petryová přála lepší výsledek pro Wilderse. Jeho strana v novém parlamentu získá 20 křesel, zatímco Rutteho uskupení 33.

Témata:  Německo de Thomas Maiziére AfD volby v Nizozemí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy