Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo se stane Trumpovým důvěrníkem na světové scéně?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Americký prezident Donald Trump působí dojmem drsného prezidenta, který si nenechá do svého úřadu mluvit. Podobně je vykreslen v očích zahraničních hlav státu, které ho osočují a napadají, zároveň ale touží po jeho přátelství. Potřebují totiž americkou moc a sílu. Uvádí to deník Washington Post.

Deník uvádí, že podobně jako měl Franklin D. Roosevelt Winstona Churchilla, Ronald Reagan Margaret Thatcherovou, Bill Clinton Tonyho Blaira nebo Barack Obama Angelu Merkelovou, i Trump zřejmě najde silného spojence.

Otázkou ale zůstává, jestli po něm zrovna on touží, sám se totiž k zahraničním cestám nemá, což značí, že v tomto případě tomu bude zřejmě jinak, než dosud. Prezidenti nebo premiéři jiných států si musí najít cestu k Trumpovi sami. On je totiž nepotřebuje.

"Po více než sedmi týdnech Trumpova prezidentování zůstává otázkou, kdo, pokud vůbec někdo, by se mohl stát Trumpovým důvěrníkem na světové scéně," zamýšlí se deník.

Trump do voleb nastoupil s heslem "Amerika na prvním místě" a svébytným způsobem ho prosazuje i nyní. Mnozí zahraniční lídři ho proto vidí jako drsného muže napadajícího pravdu, přesto ale touží po jeho přátelství, potřebují totiž ekonomickou a vojenskou sílu Spojených států.

Americký prezident se zatím setkal s japonským premiérem Šinzóem Abem, britskou premiérkou Theresou Mayovou, izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a představiteli Saúdské Arábie. S mnoha dalšími si telefonoval. Kdo se ale stane Trumpovým zahraničním spojencem číslo jedna zatím nelze říct.

Navazování přátelských vztahů může ještě nějakou dobu trvat, a svou roli v tom hraje i fakt, že Trump za spojenci chodit nehodlá. Pokud něco chtějí, musí přijít oni za ním. Trump ostatně zatím za hranice USA nevycestoval.

A to se zřejmě v budoucnu příliš nezmění. Zpravodajská stanice CNN uvedla, že šéf Bílého domu svým poradcům řekl, že si nepřeje dlouhé zahraniční cesty, které by odváděly jeho pozornost od domácích problémů. Poradci proto budou naplánovat uvolněnější program zahraničních cest než měli jeho předchůdci.

Podle CNN tím chce Trump také demonstrovat svou sílu a postavení. Vyjednávání v Bílém domě, symbolu americké moci, má totiž řadu výhod, zejména v silové převaze. Kde jinde by se měl prezident Spojených států cítit jistěji, než právě tam?

Přesto se cestám Trump zcela nevyhne. Tou nejbližší bude summit lídrů G7 v květnu na Sicílii, který proběhne více než čtyři měsíce po jeho nástupu do funkce. Jeho předchůdci přitom vycestovali do zahraničí do tří měsíců od nástupu do funkce.

Podle CNN ale nejde o nic překvapivého. Trump se drží svého hesla "Amerika na prvním místě" a dává prioritu potřebám Spojených států. Ostatní země podle CNN zkrátka neřeší, čímž plní svůj slib, který dal voličům před volbami i během inaugurace.

Trump se dále zúčastní summitu NATO v Bruselu a v červenci summitu G20 v Německu. Přijal také řadu pozvání, například na návštěvu Velké Británie, České republiky i Japonska. Kdy k nim dojde ale zatím není jisté, naopak lze s jistotou říct, že se v ani jedné zemi dlouho nezdrží.

CNN připomíná ještě jeden zajímavý fakt. Ve své podstatě totiž nejde ani tak o zdůraznění prezidentského postavení, jako o Trumpův charakter. Ve chvíli, kdy působil jako výkonný ředitel ve svých firmách, musel soukromým letadlem také absolvovat zahraniční pracovní cesty, i v těchto případech se ale zdržel pouze po dobu nezbytně nutnou.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy