Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přiznání církve: Zneužívali jsme děti, pak jsme se je pokusili umlčet

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Sydney - Anglikánská církev v Austrálii poprvé od vypuknutí kauzy pohlavního zneužívání dětí přiznala, že se pokoušela umlčet oběti trestných činů. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků vyšetřování, o kterých informovaly zahraniční agentury.

Podle vyšetřovatelů bylo v letech 1980 až 2015 nahlášeno přibližně 1082 případů pohlavního zneužívání dětí, kterých se mělo dopustit 569 údajných pachatelů včetně 247 vysvěcených kněží anglikánské církve v Austrálii.

"Církev místo toho, aby ochraňovala děti, které jí byly svěřeny do péče, dopustila, aby jejich poškozování pokračovalo," uvedla před výborem generální tajemnice předmětné církve Anne Hywoodová.

"Těm, kteří se v této věci ozvali, jsme nevěřili a snažili jsme se je umlčet. Starali jsme se více o reputaci naší církve než o ty, kterým bylo ubližováno," dodala s tím, že průměrný věk zneužívaných dětí činil 11 let.

"S hanbou přiznáváme, že jsme daný problém začali řešit až tehdy, když se oběti staly hrozbou pro nás," uvedla dále. Církev zatím vyplatila obětem odškodné ve výši 31 milionů australských dolarů.

Nejvyšší představitel církve Philip Freier prohlásil, že dané údaje jsou šokující. Výbor ale upozorňuje, že stále nejde o konečný počet obětí, protože mnoho z nich své zneužití úřadům neoznámilo.

Australská královská komise, která byla zřízena v roce 2013 kvůli vyšetřování tohoto skandálu, už dříve uvedla, že bylo zneužito nejméně 4444 lidí v asi tisícovce katolických institucí.

Témata:  Austrálie církev pohlavní zneužívání dětí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy