Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Operace London Bridge? Média už se připravují na smrt královny Alžběty II.

Alžběta II.
Alžběta II.
Foto: Daily Telegraph

Londýn - Britská královna Alžběta II. (90) se sice těší dobrému zdraví, existuje ale podrobný plán toho, co se stane, až zemře. Média údajně už trénují královnino úmrtí nanečisto.

Podle informací listu The Guardian stejně jako v případě královnina otce Jiřího VI., kdy se nejvyšší vládní instituce o jeho úmrtí informovaly kódovým heslem "Hyde Park Corner", bylo i nyní zvoleno heslo. Zní "London Bridge je dole", a všechny kroky, jež budou následovat, nesou označení Operace London Bridge.

Pokud královna zemře v noci, má být probuzen a informován předseda vlády, ať to v té době bude kdokoli. Středisko globální reakce britského ministerstva zahraničí, které sídlí na neupřesněném místě v Londýně, pak ihned informuje 15 vlád zemí mimo Velkou Británii, ve kterých je královna rovněž hlavou státu.

Informaci o úmrtí královny jako první dostane - a následně vydá ve formě bleskové zprávy - britská tisková agentura Press Association, a prakticky simultánně ji převezmou světová média.

To představuje odklon od tradice, podle níž to byla BBC, kdo se jako první sdělovací prostředek dozvěděl o královském úmrtí. Zpráva o smrti Jiřího VI. byla 6. února 1952 byla zveřejněna až čtyři hodiny po jeho skonu.

A zatímco média po celém světě zveřejní všechny nekrology, články a analýzy, jež mají pro podobný případ připravené, televizní stanice Sky News a ITN kontaktují experty na monarchii, kteří podepsali smlouvy, že budou hovořit výhradně s nimi. Tyto stanice údajně už několik let trénují královnino úmrtí nanečisto a jméno panovnice nahrazují označením "paní Robinsonová".

Krok za krokem pak budou pokračovat další předem připravené úkony, které vyvrcholí královniným pohřbem. A podle odborníků není vyloučeno, že ve smutečním procesí půjdou i její milovaní psíci plemene corgi. Když v květnu 1910 zemřel král Eduard VII., vedl smuteční procesí jeho foxteriér Cézar.

Témata:  Královna Alžběta II. Velká Británie úmrtí

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy