Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blíží se jaderný útok na KLDR? USA se připravují na válku

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Washington - Jižní Korea a Spojené státy měly ještě donedávna v plánu podílet se na denuklearizaci Korejského poloostrova. Dnes se ale situace změnila a USA nevyloučily vojenský zásah proti režimu severokorejského diktátora Kim Čong-una. Pár hodin po tomto prohlášení přišlo další, které může zcela změnit poměr sil ve světě. Spojené státy zvažují, že by jadernými hlavicemi vyzbrojily asijské státy, aby byly schopné zasáhnout proti Severní Koreji.

Ministr zahraničí USA Rex Tillerson na tiskové konferenci v Soulu prohlásil, že Spojeným státům došla trpělivosti vůči Severní Koreji. 

Administrativa Donalda Trumpa podle něj připravuje sérii nových diplomatických, bezpečnostních a hospodářských opatření. Následně na dotaz novinářů přiznal, že nevylučuje ani možnost vojenského zásahu proti režimu Kim Čong-una.

O něco později přinesl server Fox News exkluzivní rozhovor s Tillersonem, kde se o svých plánech rozpovídal víc. Americký ministr obrany přiznává, že původní plány USA a Jižní Koreji na denuklearizaci poloostrova zřejmě vzaly za své a na stole je jiná možnost, zcela opačná.

Tillerson nevyloučil, že by Spojené státy mohly vyzbrojit jadernými zbraněmi okolní asijské státy. Ty by měly být připravené zasáhnout, pokud by došlo na válku, předně ale mají zastrašit severokorejského diktátora od jakýchkoliv neuvážených akcí.

Podle něj aktuálně probíhá "výměna názorů", blíže ale neupřesnil, s kým a o čem jedná. Lze se ale domnívat, že právě možnost vyzbrojení jadernými zbraněmi je jedním z hlavních témat jednání s asijskými partnery.

Následně dodal, že Spojené státy se chtějí ozbrojenému konfliktu vyhnout. Pokud se ale hrozba ze strany Severní Koreji zvýší, bude potřeba zasáhnout, a k tomu je nutné mít vypracovaný plán.

Zatímco Tillerson pokračuje na své cestě napříč asijskými státy, server připomíná, že tématika jaderných zbraní byla jednou z předvolebních kauz Donalda Trumpa. Následně ale na twitteru uvedl, že by podle něj další státy neměly mít k atomovým bombám přístup.

V americké zahraniční politice znamená zvažování jaderného ozbrojení obrat o 180 stupňů. Ještě donedávna se totiž hovořilo o denuklearizaci Korejského poloostrova, která ale nyní zřejmě už nepřipadá v úvahu.

Spojené státy hrozby Severní Koreji berou velmi vážně. Začaly proto na jihokorejském území rozmisťovat části protiraketového štítu THAAD, který ale kritizují Čína i Rusko. 

Témata:  USA výbuchy jaderné zbraně Severní Korea

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy