Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čínské úřady zakázaly vplutí americké letadlové lodi do Hongkongu

Letadlová loď
Letadlová loď
Foto: news.com

Washington - Čína odmítla povolit americké letadlové lodi s doprovodnými plavidly zakotvit v Hongkongu. Informovalo o tom v pátek americké ministerstvo obrany.

Důvodem může být podle agentury AP napětí mezi oběma zeměmi v souvislosti se situací v Jihočínském moři. Peking si dělá nároky na kontrolu ostrovů, které tam leží, ale USA a okolní státy v oblasti to neuznávají.

Čínské úřady zakázaly vplout do Hongkongu lodi John C. Stennis, která nedávno Jihočínským mořem proplula. Washington tím chtěl ukázat, že oblast je nadále volně průjezdná. Peking to označil za provokaci.

Podle mluvčí amerického ministerstva zahraničí Gabrielle Priceové válečná plavidla USA Hongkong pravidelně navštěvují. Vyjádřila naději, že to tak bude pokračovat i nadále. Upozornila, že v Hongkongu nyní kotví vojenská loď Blue Ridge.

Témata:  Čína U.S. Navy čínská letadlová loď Veryag

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy