Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzi se necítí bezpečně vůbec nikde, většina chce pryč ze Schengenu

Francie
Francie
Foto: Pixabay

Paříž – V posledních dnech bylo v Paříži pořádně rušno. V sobotu došlo ke střelbě na pařížském letišti Orly a na policisty hlídkující na dálnici. O den dříve vybuchla v tamní pobočce Mezinárodního měnového fondu dopisová bomba a policie také zasahovala kvůli útoku, při němž muž podřízl dvěma jiným mužům krk. A ve čtvrtek si student střelbou vyřizoval účty s ředitelem školy v jihofrancouzském městě Grasse. Nelze se tedy divit, že Francouzi se necítí bezpečně.

Kvůli hrozbě teroristických útoků je většina Francouzů pesimistická ohledně bezpečnostní situace národa. Šest z deseti lidí se necítí bezpečně vůbec nikde, ukázal průzkum IFOP-FIDUCIAL.

Průzkum ukázal, že 93 procent Francouzů věří, že hrozba dalších teroristických útoků je vysoká, a 71 procent pocit, že bezpečnostní situace ve Francii se v průběhu posledních pěti let zhoršila.

Celkem 59 procent dotazovaných uvedlo, že se necítí v bezpečí nikde, 69 procent si myslí, že policie a četnictvo nemá dostatek personálu. Zároveň ale mají velmi jasný pohled na prosazování práva.

Drtivá většina respondentů (88 procent) se domnívá, Francie by měla deportovat cizince odsouzené za závažné trestné činy, a 84 procent dotázaných chce v zemi vytvořit více věznic.

Mírná většina (55 procent) by si přála, aby Francie opustila systém otevřených hranic a odešla ze Schengenského prostoru Evropské unie.

Bezpečnostní otázka jistě bude i jedním z hlavních témat v letošních prezidentských volbách. Průzkum zjistil, že Marine Le Penová je vnímána jako kandidátka s nejlepší politikou v oblasti ochrany majetku i osob (32 procent) a v boji proti terorismu (35 procent).

Za šéfkou národní fronty skončil Emmanuel Macron, který dokáže zajistit bezpečnost zboží a osob podle 21 procent, 19 procent si pak myslí, že dokáže bojovat s terorismem, a Francois Fillon, který v obou kategoriích získal shodně 19 procent.

Témata:  Francie nebezpečí terorismus

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy