Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump čelí rostoucímu tlaku kvůli odposlechům. Odvolá svá tvrzení proti Obamovi?

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: The White House

Washington - Republikánský předseda výboru pro tajné služby Sněmovny reprezentantů Devin Nunes dnes uvedl, že se dosud neobjevily žádné důkazy o odposlouchávání Donalda Trumpa v jeho kancelářích. Stejně tak chybí věrohodné indicie, že by do prezidentských voleb na podzim 2016 zasáhli ruští hackeři.

Trump vznesl obvinění vůči svému předchůdci Baracku Obamovi počátkem března bez jakýchkoli konkrétních důkazů. Část komentátorů se domnívá, že se pouze snažil odvést pozornost od vlastních problémů. Tento týden prezident svá obvinění zmírnil, když Fox News řekl, že "odposlechy mohou znamenat mnoho věcí".

Stále více republikánských zákonodárců, kteří prezidenta jinak podporují, jej však vyzývá k veřejnému odvolání nepodložených výroků, případně rovnou k omluvě Obamovi. "Nevím, z čeho prezident Trump při svém tvrzení vycházel. Myslím, že nám dluží vysvětlení," řekla dnes televizi NBC republikánská senátorka Susan Collinsová.

Rozšířila tím řady republikánských kritiků, kteří vyzvali Trumpa k omluvě Obamovi. Jsou mezi nimi například vlivný kongresman Tom Cole či jeho kolegové Charlie Dent a Will Hurd.

Výbor vedený Nunesem také vyšetřuje podezření, že se ruští hackeři snažili prostřednictvím zásahů do kampaně demokratů pomoci republikánskému kandidátu Trumpovi. "Podle nejnovějších informací, které mám k dispozici dnes ráno, není žádný důkaz o utajené spolupráci," řekl Nunes v rozhovoru s televizní stanicí Fox News.

Témata:  Donald Trump Barack Obama USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy