Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý poslal mladé radikály do vězení, zaútočili na sikhskou modlitebnu

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Německý soud dnes vynesl tresty nad třemi mladými salafisty, kteří loni provedli bombový útok na sikhskou modlitebnu v Essenu. Podle verdiktu byla motivem zločinu nenávist vůči jiným náboženským vyznáním.

V chrámu se krátce před explozí konala svatba se dvěma sty hosty, při výbuchu byli zraněni tři lidé včetně duchovního. Škoda způsobená útokem činí 135 tisíc eur.

Trojici mladíků bylo v době činu 16 let. Dvěma z nich soud uložil sedm, respektive šest let a devět měsíců za to, že loni v dubnu před vstupem do modlitebny odpálili bombu, kterou sami vyrobili. Jejich čin soud označil za pokus o vraždu a za těžké ublížení na zdraví.

Oba vypověděli, že nechtěli nikoho zabít, jen vystrašit. Třetí odsouzený byl potrestán šestiletým vězením, neboť se na plánování a přípravách útoku podílel.

Radikalizace mladíků podle soudu trvala měsíce a roky, nicméně jejich spojení s teroristickou organizací Islámský stát nebylo podpořeno důkazy.

Témata:  Německo muslimové

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy