Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzský ministr vnitra Le Roux odstoupil kvůli obvinění ze zaměstnávání svých dcer

Paříž, ilustrační foto
Paříž, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Paříž – Ve francouzské vládě došlo k výměně na postu ministra vnitra. Dosavadní šéf rezortu Bruno Le Roux dnes odstoupil poté, co finanční prokuratura začala vyšetřovat obvinění, že zaměstnával své děti. Na postu ho již nahradil Matthias Fekl.

O výměně informovala tamní média s odvoláním na prezidentský palác. Skandál je pro vládní Socialistickou stranu nemilou událostí vzhledem k tomu, že za měsíc se konají prezidentské a za tři měsíce parlamentní volby.

Bruno Le Roux čelil podezření, že ještě jako řadový poslanec zaměstnával své dcery během letních prázdnin jako parlamentní asistentky. Kvůli problému byl na dnešek pozván k premiérovi Bernardu Cazeneuveovi, což hned vyvolalo spekulace, že bude odvolán.

List Quotidien uvedl, že dcery současného socialistického ministra vnitra pracovaly pro svého otce už v době, kdy ještě navštěvovaly gymnázium i později během studia na vysoké škole. Pracovní smlouvy dostávaly na dobu prázdnin a studijního volna a to už od věku 15 respektive 16 let. Přijít si tak měly až na 55.000 eur (1,5 milionu Kč).

Podobná aféra se zaměstnáváním rodinných příslušníků postihla také konzervativního prezidentského kandidáta Françoise Fillona. Zaměstnávání rodinných příslušníků jako parlamentních asistentů je ve Francii legální, v souvislosti s Fillonovou kauzou se ale tato praxe stává stále častěji terčem kritiky. Fillon čelí obvinění v rámci zkoumání údajně neoprávněných příjmů jeho manželky a dětí ze zpronevěry veřejných financí.

Témata:  Francie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy