Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Právník mrtvého ruské auditora Magnitského je těžce zraněn, prý vypadl z okna

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Nikolaj Gorochov, právník rodiny zemřelého auditora Sergeje Magnitského, utrpěl vážná zranění nedaleko Moskvy. Okolnosti incidenty jsou nejasné. Podle ruských médií spadl ze čtvrtého patra. Magnitského někdejší zaměstnavatel William Browder ale tvrdí, že Gorochova někdo vyhodil.

Dle ruského tisku Gorochov spadl ze čtvrtého patra, když prasklo lano, s jehož pomocí se s dělníky snažil vyzvednout vanu do svého domu ve městě Troick v oblasti Moskvy.

Britský podnikatel Browder ale soudí, že Gorochova z výšky záměrně shodili. Podle Browdera se měl dnes Gorochov objevit před odvolacím soudem v Moskvě.

Magnitskij pracoval pro Browderův investiční fond Hermitage Capital. Oba muže moskevský soud v nepřítomnosti shledal vinnými z údajných daňových úniků a nezákonných finančních operací. Interpol ale Browderovu kauzu označil za politickou.

Magnitskij zemřel v listopadu 2009 ve věku 37 let ve vyšetřovací vazbě, kde strávil 358 dnů. Podle úřední verze mu selhalo srdce, přátelé Magnitského jsou ale přesvědčeni, že jej dozorci ubili, aby nemohl svědčit proti vysokým činitelům. Ti zůstali nedotknutelní a ani za smrt Magnitského nebyl nikdo odsouzen.

Témata:  Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy