Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budete čelit politickým problémům. Trump pohrozil odpůrcům nového zákona o zdravotní péči

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Šéf Bílého domu Donald Trump zvýšit tlak na republikány v Kongresu kvůli novému zákonu o zdravotní péči, který má nahradit reformu předchozího prezidenta Baracka Obamy. Jeho osud je značně nejistý, prezident proto odpůrcům z řad pravice  řekl, že pokud reformu nepodpoří, mohou čelit „politickým problémům". 

Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan je přesvědčen, že prezidentem podporovaná reforma v Kongresu projde, krajní křídla republikánů se však stále netají svým odporem. Trump proto dnes sáhl ke kroku, který od lednového nástupu do úřadu uplatnil jen ojediněle, a vyrazil za zákonodárci přímo do Kapitolu, sídla Kongresu.

„Prezident to řekl opravdu na rovinu, aby to bylo jasné všem. Něco jsme slíbili, teď je čas ten slib splnit," připomněl před novináři Ryan, že zrušení Obamovy reformy je pro republikány zásadním závazkem a bylo jedním z hlavních Trumpových předvolebních slibů.

Republikáni jsou však v názorech na návrh, který má Obamovu reformu nahradit, nejednotní Odmítají ho zákonodárci z konzervativní frakce zvané Freedom Caucus, podle nichž je reforma příliš podobná té Obamově a nejde dostatečně do hloubky v rušení státních zásahů do zdravotnictví. Umírněné křídlo republikánů se naopak obává, že jde o příliš rázný obrat, na který mohou doplatit nejchudší.

Trump dnes v Kongresu oslovoval jmenovitě řadu republikánských odpůrců návrhu, mimo jiné předsedu zmíněné konzervativní frakce Marka Meadowse. „Když řekl 'Marku Meadowsi, jdu po tobě', ozvaly se docela hlasité pochvalné výkřiky," popsal situaci kongresman Bill Flores a dodal, že Trump mluvil napůl v žertu.

Podle Floresova kolegy Waltera Jonese ale prezident vážnějším tónem varoval před důsledky nepřijetí návrhu. Někteří republikáni jsou přesvědčeni, že měl Trump na mysli republikánské primárky před kongresovými volbami v příštím roce, kdy mohou odpůrci nové zdravotní reformy čelit ve vlastní straně obtížím a svůj mandát neobhájit.

Podle Ryana by Sněmovna reprezentantů mohla o návrhu po vyjádření všech výborů začít jednat ve čtvrtek. Při očekávaném jednomyslném odporu demokratů mohou proti hlasovat nejvýše dvě desítky republikánů, aby text prošel. Dosud však podle amerických médií dává najevo odpor výrazně větší počet pravicových zákonodárců.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy