Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na Lékaře bez hranic: Pentagon chce svojí chybu zamést pod koberec?

Nemocnice Lékařů bez hranic v Kundúzu po americkém náletu
Nemocnice Lékařů bez hranic v Kundúzu po americkém náletu
Foto: Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières

Souhra chyb, která loni v říjnu vedla americkou bojovou helikoptéru k útoku na nemocnici v afghánském Kunduzu, přičemž zahynulo 42 nevinných lidí a desítky dalších byly zraněny, pramenila z hrubé nedbalosti. Podle úvodníku serveru New York Times se to dá vyčíst ze závěrů zprávy, kterou v pátek zveřejnil Pentagon. Vlivný deník v té souvislosti napadl způsob, jakým se americké ministerstvo obrany hodlá s incidentem vypořádat.

Nešlo o úmysl, soud nebude

"A přesto vojenští představitelé odmítají identifikovat jedince odpovědné za katastrofu a vysvětlit, jakému trestu budou čelit," kritizuje komentář. Dodává, že Pentagon zřejmě rovněž vyloučil možnost hnát tyto osoby před soud za jeden z nejneslýchanějších vojenských omylů moderní historie.   

Uvedená rozhodnutí jsou podle vlivného deníku silně znepokojivá.Generál Joseph Votel z vojenského Centrálního vedení, nebo-li Centcomu, v pátek novinářům sdělil, že příslušníci ozbrojených sil, kteří se dopustili chyb, nebudou čelit trestnímu obvinění, jelikož vyšetřovatelé dospěli k závěru, že jejich pochybení nebylo úmyslné, připomíná New York Times.  

Podle zprávy se chyby dopustila posádka helikoptéry, které se nepodařilo lokalizovat zamýšlený cíl a zahájila palbu na nemocnici Lékařů bez hranic, jelikož se domnívala, že budovu okupují bojovníci Talibanu, vysvětluje úvodník. Doplňuje, že útok posvětili vysocí velitelé, byť své akce koordinovali s nemocnicí. Americký deník zdůrazňuje, že ačkoliv ke katastrofě přispěly chyby techniky a komunikace, palba rozhodně neustala bezprostředně poté, co Lékaři bez hranic upozornili americké představitele na omyl.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Americký server odkazuje na stanovisko Centcomu, podle kterého generál John Campbell, který tehdy velel americkým jednotkám v Afghánistánu, dospěl k závěru, že někteří příslušníci ozbrojených sil bagatelizovali pravidla a porušili válečné zákony. "Přesto představitelé Pentagonu rozhodli, že nebudou čelil trestnímu obvinění, jelikož jejich jednání postrádalo úmysl," uvádí komentář.

Hranice válečného zločinu

New York Times konstatuje, že ochránci lidských práv a Lékaři bez hranic správně poukazují, že dle amerických vojenských řádů i mezinárodních válečných zákonů mohou být fatální chyby, které pramení z lehkovážnosti a hrubé nedbalosti, považovány za zločin.    

"Hranicí, která musí být překročena, aby byl tento smrtící incident považován za závažné porušení mezinárodního humanitárního práva, není to, zda šlo o úmysl, či nikoliv. Jelikož mnohonárodnostní koalice dnes bojují na základě rozdílných pravidel napříč širokým spektrem válek, ať již jde o Afghánistán, Sýrii či Jemen, ozbrojené skupiny nemohou uniknout své zodpovědnosti na bojišti tím, že vyloučí úmysl při útoku na chráněné zařízení, jakým je nemocnice," cituje úvodník stanovisko prezidentky Lékařů bez hranic Meinie Nicolaiové.   

Generál Votel v pátek prohlásil, že americká armáda neodhalí svých šestnáct příslušníků, kteří byli potrestáni, z důvodu obavy o jejich soukromí a jelikož někteří z nich v současnosti stále slouží v zahraničí v bouřlivých oblastech, nastiňuje vlivný deník. Označuje to za "absurdní důvod" k ochraně těch, kteří jsou plně zodpovědní za své jednání.      

Představitelé Pentagonu tvrdí, že po útoku na nemocnici urychleně konali a znovu proškolili všechny vojáky v Afghánistánu o pravidlech použití smrtící síly a přijali opatření, která zajistí, že všechny vyzbrojené letouny budou naprogramovány seznamem objektů, které by neměly být zasaženy, včetně nemocnic, připomíná New York Times. Poukazuje, že ministerstvo obrany též vyčlenilo 5,7 milionu dolarů (zhruba 136 milionů korun) k rekonstrukci zničeného zdravotnického zařízení. "To jsou nezbytné první kroky," deklaruje komentář.      

Americká vláda však podle úvodníku musí učinit víc, aby odškodnila rodiny zabitých a zraněných. Americký server zmiňuje, že armáda nabídla kompenzaci v hodnotě 6 tisíc, resp. 3 tisíce dolarů (144, resp. 72 tisíc korun) za mrtvého a zraněného. Takové sumy New York Times závěrem označuje za naprosto neadekvátní odškodné za životy a zdraví ztracené při jedné z nejmonumentálnějších chyb v posledních válkách.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.  

Témata:  USA Lékaři bez hranic Afghanistán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy