Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cílem není oslabení IS, ale jeho nezvratná porážka, tvrdí Tillerson

Bojovník Islámského státu
Bojovník Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Washington - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson dnes prohlásil, že cílem USA a koalice bojující proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) není její oslabení, ale nezvratná porážka.

"Zavázali jsme se zničit celosvětovou sílu zla," řekl americký ministr zahraničí na úvod setkání šéfů diplomacií, kteří řeší další postup v tažení proti džihádistům. Jednání se zúčastní i český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Tillerson vypočítal úspěchy, které zaznamenaly místní síly za přispění koalice vedené Američany v oblasti iráckého města Mosul a syrské Rakky, kde IS ztratil značnou část svého území.

"Pro teroristy je nyní těžší dostat se tam (na území ovládané IS), a co je důležitější, dostat se ven, aby nás mohli ohrožovat v našich domovech," zdůraznil ministr stále větší izolovanost islamistických bojovníků, k níž podle něho zásadně přispěla spolupráce v rámci protiislamistické koalice.

Pentagon odhaduje, že proti stavu z roku 2014 ztratila radikální skupina 65 procent svého území. Podle Tillersona nyní v osvobozených regionech nastává neméně důležitá fáze obnovy, na níž naváže normalizace poměrů.

Témata:  USA Islámský stát Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy