Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko zpřísnilo pravidla evidence na úřadech práce, opozice protestuje

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava – Slovenský parlament dnes schválil zpřísnění podmínek pro evidenci lidí na úřadech práce. Nezaměstnanost u našeho východního souseda klesla na více než osmileté minimum.

Opozice změny kritizovala s odůvodněním, že cílem je pouze vyřadit nezaměstnané z evidence a ještě více tak snížit míru nezaměstnanosti, která je dlouhodobě nad průměrem EU. Ministr sociálních věcí Ján Richter to odmítl.

Od května se tak například nebudou moci zaregistrovat na úřadech práce osoby, pokud předtím v krátké době opakovaně ukončily pracovní poměr, který jim jako nezaměstnaným zprostředkoval úřad práce. Podle ministerstva sociálních věcí má toto opatření zabránit případům, kdy nezaměstnaní pod hrozbou vyřazení z evidence přijmou práci, ale krátce po nástupu do nového zaměstnání pracovní poměr ukončí a opět se zaevidují.

Evidovaní nezaměstnaní si také nově budou moci přivydělat ve firmách nanejvýš 40 dnů ročně, což by mělo motivovat lidi bez práce, aby si našli stálou práci. Nadále zůstane omezena výše přivýdělku, hranice se ale zvýší ze současných zhruba 148 eur (4000 korun) měsíčně na sumu životního minima, tedy přibližně 198 eur (5350 korun).

„Když před třemi lety moji kolegové na úřadech práce museli snášet jistou agresivitu řady nezaměstnaných, protože ti měli zájem pracovat a oni jim neměli co nabídnout, dnes je situace zcela odlišná. Řada těchto lidí (nezaměstnaných) je agresivních proto, že jim nabízejí volná pracovní místa a oni hledají důvody je nepřijmout," řekl ministr Richter.

Opoziční i nezařazení poslanci zmiňované změny označili za opatření, kterými chce vláda uměle snížit míru nezaměstnanosti. „Návrh má podle mého názoru hlavní cíl vyhnat nezaměstnané z úřadů práce tak, aby nám konečně na Slovensku výrazně klesla nezaměstnanost," řekl v rozpravě exministr sociálních věcí Jozef Mihál. Richter oponoval, že oproti jeho předchůdcům ve funkci ministra dochází k vyřazení nižšího počtu z evidence nezaměstnaných z důvodu jejich nespolupráce. Počet nezaměstnaných v uplynulých letech ovšem výrazně klesl.

Nezaměstnaní na Slovensku totiž nemají povinni evidovat se na úřadu práce. Pokud tak neučiní, musejí si sami platit zdravotní pojištění minimálně ve výši zhruba 62 eur (1675 Kč) měsíčně.

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v únoru klesla na 8,39 procenta. Byť nezaměstnanost v zemi je dlouhodobě vyšší než průměr za celou EU, podniky na Slovensku si v posledním období stěžují na nedostatek kvalifikovaných pracovníků a také zaměstnávají nejvíce cizinců od globální ekonomické krize.

Témata:  Slovensko nezaměstnanost

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy