Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko si postavilo hlavu. Podepsání deklarace EU podmiňuje svými požadavky

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava - Vrcholní představitelé členských zemí EU se sejdou v sobotu v Římě u příležitosti 60. výročí podpisu římských smluv o založení Evropských společenství (předchůdce EU). Polsko už avizovalo, že na summitu nepodepíše deklaraci, pokud v ní nebudou zakotveny klíčové požadavky Varšavy.

Lídři členských zemí EU mají v deklaraci ustavit společnou vizi pro další roky, v níž má být podle poslední verze, kterou má ČTK k dispozici, zakotvena i možnost jít v případě nutnosti rozdílným tempem (vícerychlostní Evropa).

Některé země, například právě Polsko nebo ČR, se zmínek o vícerychlostní Evropě obávají, protože by podle nich mohly ve svém důsledku znamenat vyřazení části EU z rozhodování o některých tématech.

Diplomaté ale poukazují na to, že EU už fakticky několikarychlostní integraci má. Nejviditelnějším případem je euro, kterým se neplatí ve všech státech EU.

"Jednota Evropské unie, prosazovaní těsné spolupráce s NATO, posílení role národních parlamentů a pravidla jednotného trhu, která nesmí rozdělovat, ale sjednocovat - to jsou čtyři priority, které musí být zahrnuty do deklarace," uvedla v televizi TVN24 polská premiérka Beata Szydlová.

Témata:  EU Beata Szydlová Polsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy