Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát v Londýně zachytila kamera. Nebojíme se, vzkazují Britové do světa

Londýn
Londýn
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Středeční teroristický útok v Londýně si podle opravené bilance vyžádal vedle zabitého útočníka další tři mrtvé. Zraněno bylo 40 osob, 29 jich zůstává v nemocnici. Symbolem atentátu se na internetu stal znak londýnské podzemní dráhy, kde místo nápisu Underground (Metro) je heslo We Are Not Afraid (Nebojíme se).

Veřejně identifikován byl policista hlídkující před parlamentem, kterého útočník ubodal. Policista byl 48letý Keith Palmer, který u bezpečnostních sborů sloužil 15 let. O dalších dvou civilních obětech hovořil šéf protiteroristického oddělení metropolitní policie Mark Rowley jako o muži a ženě různé národnosti.

Podle listu The Guardian je jednou z obětí 43letá Aysha Fradeová, jejíž rodina žije ve Španělsku. Fradeová v Londýně pracovala jako učitelka. Podle španělských médií byla Fradeová držitelkou britského pasu a ve Spojeném království dlouhodobě žila.

Zmíněný symbol není nový, objevil se už v červnu 2005, kdy čtveřice sebevražedných atentátníků zaútočila na londýnskou hromadnou dopravu. Zahynulo tehdy 56 lidí včetně teroristů, dalších více než 780 lidí utrpělo zranění.

Na twitteru od středy lidé hojně sdílejí také obrázky s výzvou k modlitbě za Londýn. Další uživatelé ke svým komentářům přikládají i vlajky zemí, které se v poslední době také staly terčem terorismu, například Francie či Belgie. Belgie si navíc ve středu připomínala rok od teroristických útoků na bruselském letišti a v metru.

Ačkoliv policie nezveřejnila identitu útočníka ani to, zda jeho čin byl nábožensky motivován, spekuluje se o možném islamistickém pozadí. Někteří proto v této souvislosti na webu zveřejňují pasáže z koránu, které odsuzují zabíjení nevinných lidí.

Témata:  Velká Británie Londýn teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy