Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Londýně útočil britský občan, byl v hledáčku MI5

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes uvedla, že londýnský terorista byl britským občanem narozeným ve Spojeném království. Jeho čin označil za útok proti svobodě a demokracii.

O útočníkovi Mayová řekla, že byl před několika lety kvůli "násilnému radikalismu" v hledáčku britské tajné služby MI5, ale že v současné době ho úřady nepovažovaly za hrozbu. Podle premiérky je policie přesvědčena, že jednal sám a že veřejnosti nyní žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí.

"Celá země chce vědět, kdo je odpovědný za tuto krutost. Běží rozsáhlé protiteroristické vyšetřování, jehož cílem je odhalit o útoku vše, co bude možné, a to včetně přípravy, motivace a toho, zda se na plánování podíleli i další lidé," řekla Mayová v projevu před zákonodárci. Podobně se vyjádřila již včera.

Středeční čin dnes Mayová označila za útok proti demokracii, neboť atentátník si za svůj cíl vybral místo, kde se lidé z celého světa scházejí, aby se radovali z toho, co znamená svoboda. "Nebojíme se a nikdy tváří v tvář terorismu nezaváháme," prohlásila premiérka.

Útočník, kterého policie zabila, najel do davu lidí a poté ubodal nožem hlídkujícího policistu. Podle středečních informací utrpělo zranění 40 lidí. Nyní je 29 zraněných v nemocnici, sedm z nich v kritickém stavu.

"Mezi oběťmi ani zraněnými po včerejším útoku v Londýně nejsou čeští občané," řekla ČTK mluvčí ministerstva Irena Valentová. Česká diplomacie krátce po útoku vyzvala Čechy, kteří se pohybují v Londýně, aby se zaregistrovali do systému DROZD. Velvyslanectví v Londýně také otevřelo nouzovou linku.

Témata:  Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy