Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson nařídil tvrdší prověrky některých žadatelů o víza, kontrolovat se budou i sociální média

Rex Tillerson
Rex Tillerson
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington - Americké diplomatické mise v zahraničí dostaly v posledních dnech úkol zavést přísnější prověrky žadatelů o víza. Například budou muset provést i "povinnou kontrolu sociálních médií".

Ministr zahraničí Rex Tillerson v rámci zpřísňování kontrol lidí směřujících do Spojených států ambasádám a konzulátům nařídil identifikovat "skupiny lidí vyžadujících podrobnější prověrky". Jejich žádosti o vízum pak budou posuzovány v přísnějším režimu.

Konzuláty budou muset provést "povinnou kontrolu sociálních médií" u všech žadatelů, kteří se někdy vyskytli na území kontrolovaném teroristickou organizací Islámský stát (IS).

Nové opatření podle bývalých představitelů americké diplomacie citovaných agenturou Reuters mnohonásobně rozšíří míru kontroly sociálních sítí žadatelů o vízum. Taková kontrola je v současnosti prováděna pouze ve výjimečných případech. Podle nich bude rovněž vyžadovat výrazně více práce a potenciálně nové pracovní síly ve chvíli, kdy prezident Donald Trump v návrhu rozpočtu počítá se snížením výdajů na americkou diplomacii.

USA a Británie v úterý dočasně zakázaly pasažérům směřujících do těchto zemí z vybraných letišť brát si s sebou do kabiny letadla elektronické přístroje větší než mobilní telefony.

Americký zákaz postihuje osm zemí - Egypt, Turecko, Kuvajt, Saúdskou Arábii, Jordánsko, Maroko, Katar a Spojené arabské emiráty. Ze společností jsou největší Turkish Airlines, Emirates, Etihad a Qatar Airways. Do měst, která zákaz zahrnuje, americké společnosti nelétají. Britské opatření se týká letů ze šesti zemí - Turecka, Libanonu, Egypta, Saúdské Arábie, Jordánska a Tuniska.

Je tento typ zákazu neobvyklý?

Ano, někteří bezpečnostní analytici ho podle agentury Bloomberg považují za nepochopitelný. Americký zákaz se týká přímých letů z deseti blízkovýchodních letišť a má chránit cestující komerčních linek před bezpečnostními hrozbami. Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti nespecifikuje hrozbu a tvrdí, že cílem zákazu jsou teroristické skupiny, které chtějí obejít letištní kontroly. Demokratický člen Sněmovny reprezentantů z Kalifornie Adam Schiff řekl, že byl o situaci informován a že zákaz je "nezbytný a odpovídá" riziku. Zákaz vydaný Británií je podobný, avšak týká se menšího počtu zemí.

Země Perského zálivu tvrdí, že mají přísná pravidla k zajištění ochrany pasažérů. Poradenské společnosti včetně AirInsight nevědí o žádné konkrétní hrozbě zahrnující elektroniku. Zákaz podle nich k bezpečnosti letů nepřispěje.

Motivací zákazu může být snaha vnutit pasažérům cestu přes evropská letiště a bránit tak rozšiřování tří velkých společností v oblasti Perského zálivu Emirates, Etihad Airways a Qatar Airways. Americké letecké společnosti si dlouho stěžují na státní podporu těchto aerolinek a lobbovaly za omezení růstu zmíněných tří společností.

Proč se zákaz týká laptopů, a ne mobilních telefonů?

To není jasné. USA podle svého vyjádření hledaly vyvážení mezi rizikem a dopadem na cestující a dospěly k závěru, že smartphony na paluby prozatím mohou. K zakázaným zařízením patří tablety, čtečky, fotoaparáty, přenosné přehrávače DVD, přehrávače elektronických her větší než telefony a cestovní tiskárny a skenery.

Na velkých letištích to zřejmě prodlouží odbavování - některá musejí prověřit přes 500 pasažérů směřujících na dvouposchoďovou palubu letadel A-380. Pasažérům, kteří budou na některém z těchto letiště přesedat, se doporučuje, aby svou elektroniku zabalily do zavazadel, jež budou mimo kabinu, už na svém výchozím letišti. Společnost Etihad už oznámila, že její pasažéři směřující do USA a přestupující v Abú Zabí musejí mít zakázanou technologii v zavazadlech už při zahájení letu na jiném letišti.

Témata:  USA víza letectví a letadla Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy