Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror v Londýně: Učitelka Aysha Fradeová (43) šla pro děti do školy, na místo už nedošla

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Londýn - Jednou ze dvou civilních obětí středečního útoku v Londýně je učitelka španělštiny Aysha Fradeová (43). Terorista ji zabil na Westminsterském mostě, kdy mířila do nedaleké školy po své dvě dcery ve věku 8 a 11 let. Na místo ale nedošla a děti už svou maminku nikdy neuvidí.

Fradeová podle televize SkyNews narodila ve Velké Británii, její matka ale pocházela ze španělské Galicie a otec měl kyperský původ. Její úmrtí dnes s odvoláním na její příbuzné v Galicii potvrdilo i španělské ministerstvo zahraničních věcí.

Maminka dvou dětí vyučovala španělštinu na DLD College London ležící nedaleko místa útoku. Ředitel této instituce je smrtí žen zdrcen a Fradeovou označil za vysoce ceněnou a milovanou pracovnici.

V době útoku mířila žena do nedaleké školy po své dvě dcery ve věku 8 a 11 let. Kvůli řádění útočníka ale na místo nikdy nedorazila a s dětmi se už nesetká.

Další osobou, která podlehla svým zraněním, je policista Keith Palmer (48). Neozbrojeného strážníka útočník ubodal k smrti před budovou parlamentu poté, co autem narazil do zábradlí. Policie mu posmrtně udělí vyznamenání.

"Zlomilo mi to srdce. Moje myšlenky jsou s jeho rodinou, přáteli a kolegy Keitha Palmera. Byl to statečný muž," uvedl konzervativní poslanec James Cleverly, který s Palmerem v minulosti sloužil v královském dělostřelectvu.

Pachatel útoku zabil ve středu tři lidi při teroristickém útoku u budovy britského parlamentu v Londýně. Útočník pak podlehl střelnému zranění, které mu způsobil zasahující policista. Dalších 40 osob utrpělo zranění.

Policie je přesvědčena, že útočník, který najel autem do lidí na mostě přes Temži a následně pobodal u budovy parlamentu policistu, byl pouze jeden. Podle dosavadních informací najel muž vozem nejprve do lidí na chodníku na Westminsterském mostě, následně odjel k parlamentu, vyběhl z auta a snažil se proniknout do parlamentního areálu a pobodal při tom policistu. Strážce zákona následně svým zraněním podlehl. Policie útočníka postřelila. 

Témata:  Velká Británie Londýn teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy