Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dvě oběti útoku v Londýně jsou stále v kritickém stavu. Atentátníkem byl konvertita s kriminální minulostí

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Londýn - Pachatel teroristického útoku u londýnského parlamentu Khalid Masood se narodil jako Adrian Russell Ajao. Vyšetřovatelé atentátu. při němž zemřeli čtyři lidé a útočník, se nyní snaží zjistit vše o jeho známých, případných komplicích a místech, která Masood navštívil.

"Někde mohou existovat lidé, kteří mohli mít pokud jde o Masooda obavy, ale z rozličných důvodů se třeba necítili na to, aby nám je sdělili," uvedl dnes šéf protiteroristické policie Mark Rowley. Podle detektivů konvertoval rodák z Kentu v jihovýchodní Anglii k islámu později. Vyšetřovatelé se nyní snaží zjistit, zda jej někdo řídil.

Sám Masood, který měl bohatou kriminální minulost, podle britského tisku ve svém životopise tvrdil, že v roce 2005 odjel učil angličtinu do Saúdské Arábie a v roce 2009 se vrátil do Británie a vyučoval v Lutonu. Později žil i v Birminghamu.

Incident si dosud vyžádal pět mrtvých, včetně útočníka, jehož policisté zastřelili. Zraněno bylo podle Rowleye nejméně 50 lidí, z toho 31 muselo být hospitalizováno.

"To, co se stalo v Londýně, byl velmi smutný, tragický incident. Byl to teroristický útok v srdci našeho hlavního města. Hlavního města, které svádí dohromady lidi všech národností, náboženství a kultur," uvedla britská velvyslankyně v České republice Jan Thompsonová.

Řekla, že si terorista vybral za cíl "kolébku demokracie". Britský parlament podle ní reprezentuje hodnoty, které jsou Británii drahé - svobodu, lidská práva, demokracii a vládu práva. "Jestli si teroristé myslí, že tyto hodnoty porazí násilím a teroristickým činy, tak se pletou. My jdeme dál," uvedla. Vyjádřila také soustrast obětem i jejich blízkým a poděkovala lidem v Česku i českým úřadům za solidaritu. "Lidé nám píší na sociální sítě a také přišli dnes sem, aby nás podpořili," uvedla.

Témata:  Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně útok Londýn

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy