Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie: Útok v Londýně ukázal, že jsme měli pravdu, když jsme odmítli žadatele o azyl

Australská vlajka
Australská vlajka
Foto: Pixabay

Sydney - Teroristický útok, ke kterému došlo ve středu v Londýně, ukazuje, že australské rozhodnutí o zamítnutí vstupu 500 žadatelů o azyl kvůli obavám o bezpečnost, bylo „obezřetné". Tvrdí to australský ministr přistěhovalectví.

Australská vláda podle serveru ABC v posledním roce kvůli bezpečnostním obavám do země nevpustila více než 500 syrských a iráckých uprchlíků. Ministr pro imigraci Peter Dutton řekl, že vláda využívala zpravodajské informace získané od svých spojenců, včetně Spojených států, aby vyhodnotila bezpečnostní rizika.

Odmítnutí migranti byli součástí skupiny 12.000 syrských uprchlíků, kteří měli být přesídleni do Austrálie. Počet zamítnutých žádostí byl podle ministra „zarážející", zároveň ale trvá na to, že šlo o odůvodněné rozhodnutí.

Útok, ke kterému došlo ve středu ve Velké Británii podle něj ukazuje, že australské rozhodnutí o selektivním udělování azylu uprchlíkům je oprávněné. „Myslím, že tragické události v Londýně i jinde dokazují, že přístup vlády byl rozumný,“ tvrdí ministr.

Australany však ujistil, že ti, kteří prošli kontrolami a byli přijati, nebudou představovat hrozbu. „Přivedli jsme lidi, kteří prošli bezpečnostními kontrolami a kteří významně přispějí australské společnosti. Budou dobří Australané, budou tvrdě pracovat a budou vzdělávat naše děti. To jsou migranti, které v naší zemi chceme,“ dodal.

„Byli jsme tak přísní, protože nechceme, aby příchozí představovali hrozbu. Chceme lidi, kteří utíkají před násilím, ne ty, kteří přinesou násilí k nám.“

Témata:  Austrálie uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy