Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova administrativa vydala souhlas pro stavbu sporného ropovodu Keystone XL

Donald Trump
Donald Trump
Foto: The White House

Washington - Administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa vydala souhlas s výstavbou sporného ropovodu Keystone XL, který propojí naleziště v Kanadě s americkými rafineriemi na břehu Mexického zálivu.

Ropovodem Keystone XL za osm miliard dolarů (200 miliard korun) bude na americký Středozápad, kde se produktovod napojí na stávající systém, proudit z kanadských nalezišť přes 800.000 barelů ropy denně. Nové potrubí tak prakticky zdvojnásobí kapacitu stávajícího ropovodu Keystone, jehož jednotlivé části byly zprovozněny postupně od roku 2010.

Trump krátce po složení prezidentské přísahy 20. ledna 2017 podepsal exekutivní nařízení, které otevřelo cestu pro dobudování ropovodu. Záležitostí se proto začalo zabývat ministerstvo zahraničí, které stavbu doporučilo.

Souhlas však nepodepsal ministr zahraničí Rex Tillerson, ale jeho náměstek Tom Shannon. Tillerson se z rozhodování v této věci vyloučil kvůli možnému střetu zájmů, neboť do letošního ledna vedl ropný koncern Exxon Mobil.

Projekt, který kritizují ochránci životního prostředí, předloni zrušil tehdejší prezidenta Barack Obama. Jeho administrativa totiž rozhodla, že stavba není v zájmu Spojených států.

Témata:  ropovod Keystone XL Donald Trump USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy