Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko zvýšilo příspěvek pro migranty, kteří odejdou domů

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Vídeň – Rakousko se rozhodlo, že zdvojnásobí odměnu pro migranty, kteří se rozhodnou dobrovolně opustit zemi a vrátit se do vlasti. Změna je součástí kampaně na urychlení repatriace asi 50 tisíc žadatelů o azyl, informuje server The Local.

Vídeň bude nově místo 500 eur nabízet 1000 eur, informoval ministr vnitra Wolfgang Sobotka. Tento režim zavedený ve spolupráci s prouprchlickými skupinami je zaměřen především na „ty, kterým s největší pravděpodobností nebude uděleno právo k dlouhodobému pobytu“, řekl na tiskové konferenci ve Vídni.

Rakousko, které má asi 8,7 milionu obyvatel, od roku 2015 přijalo více než 130 tisíc žádostí o azyl. Asi 10700 migrantů už loni z Rakouska odešlo, 5800 tak učinilo z vlastní vůle.

„Výhodou dobrovolných návratů je, že jsou méně traumatizující,“ vysvětluje Bernd Wachter z rakouské Charity, humanitární organizace katolické církve, která úzce spolupracuje s uprchlíky. „Umožní vám to lépe organizovat jejich opětovné začlenění v zemi původu,“ řekl.

Nicméně nabídka větší platby v současné době platí pouze pro prvních 1000 lidí, kteří se zaregistrují a kteří již podali žádost o azyl. Program je zaměřen především na státní příslušníky Iráku, Íránu, Afghánistánu a subsaharských zemí, a jsou z něj vyloučeni lidi z balkánských států.

Rekordní počet příjezdů do Rakouska - jeden z nejvyšších v přepočtu na jednoho obyvatele v Evropě – v zemi rozdmychává antiimigrační nálady a způsobuje rostoucí podporu krajní pravice.

V reakci na to vládní koalice v lednu oznámila plány na posílení dohledu a bezpečnostních opatření, zavedla zákaz celoobličejových závojů na veřejnosti a žádá po migrantech podpis „smlouvy o integraci“. Vláda také stanovila limit žádostí o azyl na 35,000 za rok 2017.

Témata:  Rakousko uprchlíci

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.