Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA vyšetřují letecké útoky v Iráku, při nichž zemřelo 200 civilistů

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Spojenecká vojska podvedením USA vyšetřují zprávy ohledně leteckých útoků v západní části iráckého města Mosul. Bylo při nich zabito až 200 civilistů.

Informovala o tom agentura AP s odvoláním na prohlášení koaličních jednotek. Koaliční letouny podporují operaci irácké armády, jejímž cílem je osvobodit Mosul z rukou teroristické organizace Islámský stát (IS).

Obyvatelé Mosulu řekli novinářům agentury AP na místě, že při dvou náletech, které tento měsíc zasáhly domy ve čtvrti Al-Džadída na západě Mosulu, přišlo o život velké množství lidí.

"Uvnitř bylo více než 137 lidí. Ukrývali se tam poté, co uprchli před střelami, jež ničily tuto čtvrť," prohlásil o jednom bloku domů místní obyvatel Ahmad Ahmad.

Podle místních obyvatel jeden z náletů zasáhl obytnou zónu 13. března a o čtyři dny později přišel druhý letecký úder. Zpravodajský server BBC News uvedl, že civilních obětí bylo podle místních obyvatel na 200.

Reportér agentury AP viděl nejméně 50 těl, která byla vynesena z trosek budov. V pátek je ze sutin vytahovali členové týmu iráckých záchranářů, kteří se údajně na místo dříve nedostali kvůli prudkým bojům v oblasti.

Koalice "začala oficiálně prověřovat důvěryhodnost tvrzení o civilních obětech", uvedly koaliční síly v prohlášení. Koalice dodala, že v oblasti "běžně provádí letecké údery proti Islámskému státu" a že se při plánování a provádění náletů maximálně snaží snížit riziko pro civilisty.

Témata:  Irák USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy