Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Unijní státy mají podle Sobotky možnost EU zlepšit

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Řím - Státy, které zůstanou v Evropské unii po odchodu Velké Británie, mají příležitost EU zlepšit. Novinářům to po schůzce šéfů států a vlád 27 unijních zemí v Římě řekl premiér Bohuslav Sobotka.

Premiéři a prezidenti bloku si - bez britské kolegyně Theresy Mayové - připomněli 60 let od podpisu římských smluv, tedy začátku evropské integrace.

Státy ve společném prohlášení zdůraznily, že mají zájem do budoucna spolupracovat a společný evropský projekt rozvíjet. "Historický okamžik byl velmi důležitý, abychom si znovu uvědomili, co nás v Evropě spojuje - společné kořeny, společné hodnoty, společná historie," prohlásil předseda české vlády.

Neformální římská schůzka, jejíž závěrečný text nemá právní váhu, se shodla na čtyřech oblastech, v nichž by měla být unie zlepšena, připomněl text prohlášení Sobotka. Prioritami jsou bezpečnější Evropa, jednotnější a soudržnější Evropa, prosperující Evropa a sociálně orientovaná Evropa.

Sobotka připomněl, že před 60 lety při podpisu obou římských smluv bylo Československo na druhé straně železné opony. "Jsem velmi rád, že dnes tu Česká republika být mohla, ale také Slovensko, Polsko, Maďarsko a další státy," poznamenal. Fakt, že nové členské země mohly v Římě dnes připojit svůj podpis pod společné prohlášení, je podle Sobotky dokladem jejich daleko většího vlivu na dění v Evropě než před šesti desítkami let.

Česko a země visegrádské skupiny, tedy ještě Slovensko, Polsko a Maďarsko, ostatně podle českého premiéra do textu dnes podepsaného prohlášení daly některé své základní podněty. "Mohu potvrdit, že deklarace obsahuje priority České republiky," řekl Sobotka. Klíčové je podle něj pro Prahu zachování jednoty a soudržnosti EU, která by měla být zárukou bezpečnosti.

"To obnáší zajištění ochrany vnějších hranic, ale také společný boj proti terorismu, společný boj proti organizovanému zločinu," připomněl předseda české vlády.

Témata:  EU Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.