Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump změnil názor? Po rebelii konzervativců chce spolupracovat s demokraty

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Navzdory nezdaru zrušit Obamacare chce americký prezident Donald Trump i nadále reformovat zdravotní pojištění. Bílý dům avizoval, že bude usilovat o podporu demokratických poslanců v příštích zákonných iniciativách.

Reforma bývalého prezidenta Baracka Obamy v pátek ustála dlouho ohlašovaný pokus Bílého domu o její likvidaci, protože proti Trumpovi se ve Sněmovně reprezentantů postavilo konzervativní křídlo republikánských poslanců. Trump se nakonec rozhodl hlasování odvolat, aby neutrpěl pokořující porážku.

Personální šéf Bílého domu Reince Priebus v televizi Fox News naznačil, že po revoltě ortodoxních republikánských konzervativců se prezident nebude vyhýbat spolupráci s demokraty. "Víc než kdy jindy si myslím, že nastal čas, aby se obě strany sblížily a pustily se do skutečných reforem," prohlásil Trumpův spolupracovník.

Za možné příklady takové spolupráce označil očekávanou daňovou reformu, přistěhovalectví nebo investice. "Prezident je připraven (tuto spolupráci) vést," upozornil Priebus.

Vůli podpořit republikány při "vylepšení" Obamacare dali najevo i demokraté. Šéf jejich menšiny ve Sněmovně reprezentantů Charles Schumer v televizi ABC prohlásil, že taková spolupráce je možná, pokud se republikáni vzdají záměru Obamacare úplně zrušit. "Nikdy jsme netvrdili, že (Obamacare) je perfektní. Vždycky jsme říkali, že můžeme pracovat na zlepšení. Jenom ale pod podmínkou, že zákon se rušit nebude," řekl americké televizi.

Schumer poradil republikánům, aby přestali podléhat "zájmům movité ultrapravice". V opačném případě prý při příštím hlasování v Kongresu znovu prohrají.

Témata:  Donald Trump Kongres Spojených států amerických (United States Congress) USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy