Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump vytvořil nový úřad s rozsáhlými pravomocemi, povede ho jeho zeť Kushner

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Šéfem zcela nového Úřadu amerických inovací se stane Trumpův zeť Jared Kushner. Chce se zaměřit na technickou a datovou modernizaci federálních ministerstev či agentur. Každý Američan by podle plánu měl také dostat vysokorychlostní internet.

V novém úřadu budou podle listu The Washington Post jako strategičtí konzultanti působit bývalí nebo i nynější manažeři velkých firem. Pokusí se zavést ve Washingtonu nové myšlení, povznést se nad denní politickou práci a vytvořit "trvalý odkaz" Trumpova vládnutí.

Úřad bude "inkubátorem" nenásilné transformace oproti plánům na demontáž správního systému, kterou razí Trumpův hlavní poradce Stephen Bannon. Ten součástí inovačního týmu nebude.

Kushnerův úřad má spolupracovat s akademickou sférou i s manažery včetně šéfa firmy Apple Tima Cooka, zakladatele Microsoftu Billa Gatese nebo ředitele společnosti Tesla Elona Muska.

Nová Kushnerova funkce podle The Washington Post dál rozšíří již dnes rozsáhlé pravomoci prezidentova zetě počínaje vnitřní politikou a konče dohledem nad personálními změnami. Působí i jako jeden z hlavních Trumpových poradců a "stínový diplomat" v otázce vztahů s Čínou, Mexikem, Kanadou a zeměmi Blízkého východu.

Témata:  Donald Trump USA Jared Kushner

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy