reklama

S návrhem sociálnědemokratického ministra souhlasí například i koaliční lidovci. Rozhodnout by o něm tak vláda mohla již v úterý, informovala agentura APA. Podle Doskozila je nutné z programu EU vystoupit proto, že Rakousko vzhledem k množství nyní probíhajících azylových řízení ve srovnání s jinými členskými zeměmi EU svůj podíl přijatých uprchlíků více než naplnilo.

Kvóty na přerozdělení 160.000 uprchlíků, kteří se nacházejí v Řecku a v Itálii, schválili ministři vnitra států EU v září 2015. Proti se tehdy postavilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. Podle letošních únorových dat Evropské unie se od počátku dvouletého programu podařilo do dalších zemí EU přesídlit zhruba 12.000 uprchlíků.

V letech 2015 a 2016 ale musela Itálie čelit mnohem menšímu náporu žádostí o azyl než Rakousko. Doskozil argumentuje tím, že zatímco v Rakousku podle něj v přepočtu na milion obyvatel požádalo o azyl 4587 lidí, v Itálii to bylo „jen" 1998. Migranti, kteří by se měli ve skutečnosti zdržovat v Itálii, jsou u nás, uvedl ministr.

Podle Doskozila by proto mohla jeho země z programu na přerozdělování uprchlíků, jehož platnost má vypršet v září letošního roku, zcela vystoupit. "Domnívám se, že humanitární příspěvek Rakouska je dostatečný," uvedl Doskozil, který v minulosti kritizoval státy visegrádské čtyřky (Česko, Maďarsko, Polsko, Slovensko) za nedostatečnou solidaritu v migrační krizi.

Lidovecký ministr vnitra Wolfgang Sobotka přitom krátce před Doskozilovým návrhem oznámil, že Rakousko začne s přesidlováním uprchlíků z Itálie. Rakousko podle jeho dnešního vyjádření přijme prostřednictvím programu EU prvních 50 nezletilých uprchlíků z Itálie a to navzdory tomu, že ministr sám prý považuje program přesidlování „za špatný". Rakousko by na základě kvót mělo přijmout asi 2000 uprchlíků.

Po Doskozilově oznámení ministerstvo vnitro uvedlo, že návrh podporuje, o vystoupení z programu podle něj ale bude muset požádat v Bruselu kancléř Christian Kern.