Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpova zetě Kushnera vyslechne výbor pro tajné služby, měl prý podezřelé kontakty s ruskou bankou

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Kauza údajných kontaktů volebního štábu Donalda Trumpa s ruskými činiteli ještě nekončí. Výbor pro tajné služby amerického Senátu chce vyslechnout prezidentova zetě Jareda Kushnera. Ten se dostaví dobrovolně.

Kushner, manžel Trumpovy nejstarší dcery, byl během kampaně Trumpovým poradcem. Tuto funkci vykonává i nyní.

Výbor se chce Kushnera zeptat na dvě schůzky za účasti ruského velvyslance Sergeje Kisljaka, které se měly uskutečnit loni v prosinci v Trumpově newyorském sídle.

Podle ruských médií jde také o Kushnerovo setkání se Sergejem Gorkovem, ředitelem ruské Banky pro rozvoj a vnější hospodářské vztahy (Vněšekonombank - VEB). Banka je na seznamu ruských institucí, které vláda dřívějšího prezidenta Baracka Obamy zařadila v roce 2014 na sankční seznam kvůli ruské okupaci ukrajinského Krymu. Sankcím je vystaven i sám Gorkov.

Banka VEB dnes podle Reuters potvrdila, že se její představitelé s Kushnerem setkali a že schůzka měla podobu propagace rozvojové strategie.

Trumpova mluvčí Hope Hicksová řekla, že Kushner se loni v prosinci setkal s desítkami lidí z nejrůznějších zemí světa. Kushner je podle Hicksové nicméně ochoten před senátním výborem vypovídat. Dobrovolnost potvrdil i výbor.

Vliv Ruska na americké prezidentské volby vyšetřují čtyři kongresové výbory. Poznatky o údajném ruském ovlivňování voleb shromažďuje i FBI. Žádná z těchto institucí šetření dosud neuzavřela.

Témata:  USA Rusko Jared Kushner

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy