Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Austrálii udeřil cyklon Debbie, úřady hlásí první oběť

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Canberra - V australském státě Queensland řádí cyklon Debbie, kam dorazil v úterý v poledne místního času (ve čtyři hodiny ráno SELČ). Lijáky a vichr potrvají v oblasti nejméně ještě 24 hodin, je hlášena první oběť.

Než cyklon dorazil na pevninu, poničil turistická letoviska na ostrovech Whitsunday Islands u východního pobřeží. Blížící se cyklon zachytila kamera z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Na pevnině ve státě Queensland v okolí města Airlie Beach živel přerušil telefonní spojení, lijáky zaplavily ulice a vichr rozbíjel okna, vyvracel stromy a poškodil střechy domů. Asi 50.000 domácností bylo podle AP kvůli cyklonu bez elektřiny.

Na čtyři stovky škol a školek zůstalo zavřených, uzavřeno bylo i letiště Townsville a přístavy Abbot Point, Mackay a Hay Point kvůli vysokým vlnám. "Cyklon je velmi hlučný.. zní to jako by na střeše vašeho domu přistálo jumbo," popsal živel jeden z místních obyvatel.

"Potrvá to dlouho, minimálně do večera, než vítr začne konečně slábnout," uvedla premiérka státu Queensland Annastacia Palaszczuková. Zároveň vyzvala obyvatele, aby v příštích 12 hodinách nevycházeli z domů.

Podle místní policie byl vážně zraněn jeden muž ve městě Proserpine, když na něj spadla zeď. Byl převezen do nemocnice. Policie připsala cyklonu i dopravní nehodu rovněž ve městě Proserpine, při níž v pondělí zemřela 31letá turistka.

Témata:  Austrálie počasí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy