Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mohl jsem být prezidentem. Clintonovou i Trumpa bych porazil, posteskl si známý politik

Joe Biden
Joe Biden
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Washington – Donald Trump nemusel být prezidentem, mohl jsem ho porazit. Právě to tvrdí demokrat Joe Biden. Před volbami se o něm spekulovalo jako o možném kandidátovi na prezidenta USA, Biden ale už na konci roku 2015 oznámil, že se o post nejmocnějšího muže světa ucházet nebude. Teď ale otevřeně přiznává, že svého rozhodnutí lituje. Informuje o tom server Independent.

Biden, který působil jako viceprezident Baracka Obamy, měl v průzkumech podporu okolo 15 procent demokratických voličů a někteří odpůrci hlavní favoritky Hillary Clintonové v něm viděli možnou alternativu. Biden, který v minulosti už dvakrát kandidoval na prezidenta, však podle svých slov nevěřil, že by stihl získat dostatečnou voličskou podporu. Zásadním faktorem při jeho rozhodování bylo také úmrtí jeho syna. O nominaci se tak nakonec poprali Hillary Clintonová a Bernie Sanders.

Zpětně ale Biden přiznává, že se možná rozhodl špatně a trvá na tom, že pokud by se on jako demokratický kandidát ve volbách postavil Trumpovi, zvítězil by. „Měl jsem v plánu kandidovat na prezidenta a ačkoli to by byly velmi obtížné primárky, myslím, že jsem mohl vyhrát,“ uvedl Biden v projevu na Colgate University v Hamiltonu v pátek večer.

„Já nevím, možná ne. Ale myslel jsem, že jsem mohl vyhrát. Měl jsem velké množství údajů a byl jsem docela jistý, že kdybych byl kandidát demokratické strany, měl bych i větší šanci, že se stanu prezidentem,“ cituje jeho slova deník Independent. Na druhou stranu ale dodal, že rozhodně nelituje času, který mohl strávit se svým synem, než zemřel.

„Jestli mě mrzí, že nejsem prezidentem? Ano,“ přiznal. „Měl jsem nejlepší kvalifikaci.“ Politik také řekl, že nemoc jeho syna v něm vzbudila pocit, že nemůže kandidovat. O ztrátě svého potomka pak hovořil velmi emotivně, když řekl, že „ztratil část své duše“, když zemřel.

„Nikdo by neměl nikdy usilovat o prezidentský úřad, pokud není schopen věnovat tomu celé své srdce a duši a nadšení,“ řekl už loni Biden pro ABC News. „Beau byl moje duše. Nebyl jsem prostě připraven to udělat. Lituju jen toho, že tu můj Beau není. Jinak nelituji ničeho,“ vysvětloval tehdy.

V prosinci loňského roku Biden, který byl společně zvolen dvakrát jako viceprezident bývalého šéfa Bílého domu Obamy, řekl, že má v úmyslu kandidovat na prezidenta v roce 2020.

Na otázku, zda by kandidovat na úřad, řekl: „Jo, budu. Budu kandidovat v roce 2020.“ Když byl dotázán, do jaké které pozice, odpověděl: „Na prezidenta.“

Média pak zjišťovala, nakolik to myslí v žertu. A Biden proto dodal: „Netvrdím, že nebudu kandidovat, nezavazuji se však k ničemu. Už dávno vím, že si to osud umí zařídit po svém.“ Demokratickému politikovi bude v době příštích prezidentských voleb 77 let.

Témata:  Joe Biden USA prezident USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy