reklama

Celá řada nevládních neziskových organizací za uplynulý rok obvinila maďarské pohraničníky, že týrají a zneužívají migranty, kteří se pokouší přes hranice nelegálně dostat do země. Nové zprávy ukazují, že maďarská vláda si toho byla vědoma a zkoumala mnoho takových případů. Údaje uváděné propřistěhovaleckými skupinami jsou ale na druhé straně často velmi přehnané a neodpovídají skutečnosti, uvádí Die Welt.

Statistiky ukazují, že maďarské pohraniční hlídky jsou mnohem méně násilné než podobné hlídky v Bulharsku. 

V 44 případech byla maďarská policie tamní justicí obviněna z násilí nebo zneužívání migrantů. V pouhých dvou případech skončilo obvinění vynesením rozsudku. V jednom z těchto dvou případů byla policistovi udělena pokuta ve výši 425 eur poté, co přes hraniční plot nastříkal pepřový sprej na migranty, kteří byli na srbské straně hranice.

Druhý případ byl horší, policista kolenem zasáhl migranta do obličeje a dostal za své činy pokutu 1000 eur. Většina případů se k soudu ani nedostala, protože neexistoval dostatek důkazů k vynesení verdiktu.

Vláda maďarského premiéra Viktora Orbána popřela, že by pohraniční stráž ubližovala migrantům tak, jak to tvrdí například nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF). Podle MSF je maďarská vláda je odpovědná za „systematické zneužívání“ migrantů a že až 65 procent z nich bylo fyzicky zneužíváno.

Maďarsko bylo jednou z prvních evropských zemí, která během migrační krize uzavřela hranice a vybudovala velký hraniční plot, který je v tuto chvíli opevňován. Vláda také vydala nové opatření, podle kterého budou žadatelé o azyl v Maďarsku zadržováni, dokud nebude jejich žádost o azyl zpracovávána.