Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká agentura USAID zastavila činnost na Ukrajině

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Americká agentura pro mezinárodní rozvoj (USAID) se rozhodla ustoupit od nových projektů s ukrajinským protikorupčním úřadem.

Oznámilo to dnes velvyslanectví USA v Kyjevě. Důvody ambasáda neoznámila, ale podle agentury Reuters jde o projev nespokojenosti s pomalým postupem ukrajinských úřadů v boji proti všudypřítomné korupci.

Ukrajinský národní protikorupční úřad (NABU) se nedávno stal terčem kritiky premiéra Volodymyra Hrojsmana za pomalou realizaci zákona, podle něhož mají veřejní činitelé včetně poslanců veřejně deklarovat svůj majetek.

Zákon je už v platnosti od loňského roku, ale mnohé veřejně činné osoby ho buď ignorují, nebo podle médií přímo sabotují.

Z těch majetkových přiznání, která byla odevzdána, je navíc podle ukrajinských médií veřejnost často šokovaná. Vyplývá z nich totiž, že činitelé s běžnými platy disponují obrovským majetkem. Od 1. dubna měla být data uložena ve veřejně přístupné databázi, ale ani tento termín nebude dodržen.

Témata:  USA Ukrajina USAID

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy