reklama

Bývalý americký velvyslanec Patrick Gaspard označil přeměny kabinetu, které se dotkly deseti ministů z 35, za "půlnoční masakr".

Sám Zuma loni na jaře přestál pokus o sesazení. Hlasování parlamentu vyvolala opozice po rozhodnutí soudu, který prezidenta usvědčil z porušení ústavy, když odmítl uhradit miliony dolarů ze státní pokladny, které použil na přestavbu svého soukromého sídla. Avšak Zumův Africký národní kongres (ANC) má v parlamentu většinu a za prezidenta se postavil.

Nicméně ministr Gordhan tehdy například řekl, že pokud byly prezidentovy činy jednou shledány jako protiústavní, "je třeba přiznat, že se vzdálil svému úkolu sloužit národu". Tuto středu si ministr vysloužil bouřlivé ovace, když na pohřbu jednoho z bojovníků proti apartheidu a dlouholetého vězně Ahmeda Kathrady vyzval Zumu k odstoupení.

Prezidentská kancelář v tiskové zprávě zdůraznila, že změny zvýší efektivnost vlády. Gordhanovo odvolání oslabilo rand o dalších pět procent.

Gordhan věděl, že má své dny ve vládě sečtené, přestože se těšil podpoře trhu i části vlády. Od svého návratu do funkce v prosinci 2015 - poprvé spravoval resort financí v letech 2009 až 2014 - ztělesňoval fiskální kázeň a transparentnost při správě veřejných financí. Na veřejnosti vystupoval klidně a odměřeně, ale v zákulisí dokázal být nekompromisní.

Avšak ministrovy opakované výpady proti korupci, která sužuje vládu a vládnoucí stranu, dráždily Zumův klan a prezident se rozhodl nahradit "pana Čistého" smířlivějším ministrem, napsala agentura AFP.